Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 lipca 2024 12:33

Nadwyżka jedzenia po świętach? Sprawdź co zrobić, aby nic się nie zmarnowało!

Pomimo inflacji Polacy wciąż marnują jedzenie. Choć gastronomiczne dobrodziejstwa kuszą nas na każdym kroku, liczne statystyki nie pozostawiają wątpliwości - zbyt wiele żywności ląduje w koszach.
Nadwyżka jedzenia po świętach? Sprawdź co zrobić, aby nic się nie zmarnowało!

Źródło: pixabay

Według raportu “Nie Marnuj Jedzenia” 56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach. W Polsce każdego roku marnuje się 4,8 mln ton żywności i to konsumenci odpowiadają za 60% wyrzucanego jedzenia. Co możesz zrobić, aby to zmienić?

Kupuj z głową

To, że nie wolno chodzić głodnym na zakupy wszyscy już wiedzą. Wówczas mamy ochotę na wszystko i jesteśmy przekonani, że jak tylko wrócimy do domu to zaczniemy gotować. Po czym zderzamy się z rzeczywistością - brakuje nam czasu na urzędowanie w kuchni, apetyt maleje, sięgamy po coś, co szybko możemy zjeść. Jak kupować z głową?
Planuj posiłki: Przed wizytą w sklepie czy lokalnym targu, spisz posiłki na nadchodzący tydzień i przygotuj listę zakupów, uwzględniając tylko niezbędne składniki. Podczas zakupów trzymaj się listy i unikaj kupowania zbędnych produktów, które mogą się zmarnować.
Kupuj lokalnie i świadomie: Wybieraj produkty lokalne i sezonowe, które są często świeższe i mają dłuższą trwałość. 
Ogranicz zakupy na zapas: Unikaj kupowania żywności na wyrost, szczególnie łatwo psujących się produktów, takich jak owoce i warzywa.

Kupiłaś/eś za dużo i co teraz?

Lodówka jest już zbyt pełna, a ty jesteś w kropce. Co zrobić, aby marnowanie jedzenia zmniejszyć do minimum? Po pierwsze, przechowuj żywność w odpowiedni sposób, aby przedłużyć jej trwałość. Po drugie - pamiętaj o mrożeniu. “Możesz mrozić owoce w całości, w kawałkach lub w postaci puree. Większość warzyw i świeżych ziół również nadaje się do mrożenia. Mięso i ryby można mrozić, ale najlepiej je najpierw podzielić na porcje i odpowiednio zapakować, aby zapobiec przesuszeniu. Mrozić możesz również pieczywo, ale wygodniej jest je najpierw pokroić na kromki lub porcje. Mrozić możesz nawet ciasta - sernik czy jabłecznik” - tłumaczy Alicja Ziemkiewicz, dietetyczka, joginka i eksperta od zdrowego stylu życia.

Jak nie mrożenie - to, co?

Podziel się nadmiarem! Jeśli za dużo kupiłaś/eś lub ugotowałaś/eś rozważ podzielenie się z rodziną, przyjaciółmi lub najbliższymi sąsiadami. Wspieraj również inicjatywy związane z walką z marnotrawstwem, takie jak jadłodzielnie czy organizacje charytatywne.

Jadłodzielnia to wspólnotowa kuchnia, która może mieć różne cele - nie tylko budowania społeczności, ale także promowanie zrównoważonego żywienia, redukcję marnowania jedzenia, czy też zapewnienie posiłków osobom potrzebującym. Jadłodzielnie to specjalnie oznaczone lodówki i szafki, w których można zostawić niepotrzebne jedzenie. “Zaniesienie jedzenia do jadłodzielni to więcej niż tylko pozbycie się resztek. To aktywny wkład w walkę z marnotrawstwem i budowanie lokalnej społeczności, a także wspieranie osób potrzebujących. To promowanie zrównoważonego stylu życia. W jadłodzielni twoje jedzenie może stać się częścią większego dzieła, które łączy ludzi wokół idei solidarności i troski o nasze środowisko." - tłumaczy Agnieszka Jajszczak, lokalna działaczka społeczna i kandydatka do sejmiku mazowieckiego - Jadłodzielnia jest dla wszystkich. Każdy może z niej skorzystać. Zanim oddamy jedzenie sprawdźmy na stronie lub funpage’u jadłodzielni, jakimi produktami możemy się podzielić, a jakimi nie. Zadbajmy o to, aby nasze dary były zdatne do zjedzenia. Oddawajmy to, co sami moglibyśmy zjeść. Dania domowe takie jak ciasto, zupa czy kotlety – powinny być starannie i szczelnie zapakowane”. 

Jadłodzielnie działają w całej Polsce. Sprawdź, czy w twojej okolicy działa jadłodzielni i podziel się jedzeniem podczas najbliższych świąt.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze